Πολύτιμες υπηρεσίες στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας με δράσεις σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας προσφέρει η οργάνωση HOPEgenesis.Με την πρόσφατη ένταξη οκτώ νέων περιοχών στο πρωτοπόρο πρόγραμμα δράσης της, η HOPEgenesis δραστηριοποιείται, πλέον, σε 36 διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. Ανάμεσα στις νέες περιοχές που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι και η Ελαφόνησος Λακωνίας, ενώ οι υπόλοιπες είναι οι εξής: Πάτμος, Μεγανήσι, Καστελλόριζο, Σέριφος, Δονούσα, Κάλαμος και Καστός. Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα κατά της υπογεννητικότητας έχουν ήδη ενταχθεί και τα Αντικύθηρα.Σύμφωνα με το iatropedia.gr, η προσοχή της οργάνωσης στρέφεται στις γυναίκες των απομονωμένων νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας και -σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες-  προσφέρει ασφάλεια στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν, καθώς και κίνητρα στις υπόλοιπες να τεκνοποιήσουν. Με την αμέριστη αρωγή και συμβολή του οργανισμού, μέχρι σήμερα έχουν έρθει στον κόσμο 25 μωρά, ενώ τους αμέσως επόμενους μήνες αναμένονται άλλα 14.Με έτος ίδρυσης το 2015, η HOPEgenesis είναι μία ελληνική, αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως όραμα την ανατροπή του κλίματος υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, προσφέροντας δωρεάν την πλήρη κάλυψη των αναγκών μιας γυναίκας από τη στιγμή που μένει έγκυος έως και τη γέννα.Η ομάδα της HOPEgenesis αποτελείται από εθελοντές ιατρούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, καθώς και μεγάλο αριθμό ενεργών εθελοντών που διαχειρίζονται την ευρυθμία και την ανάπτυξη της οργάνωσης.Οι 36 περιοχές δράσης της οργάνωσης είναι οι παρακάτω: Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Αλόννησος, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Αστυπάλαια, Γαύδος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Ηρακλειά, Θύμαινα, Κάλαμος, Κάλυμνος, Κάσος, Καστελλόριζο, Καστός, Κίμωλος, Κουφονήσια, Κύθνος, Λειψοί, Μεγανήσι, Νίσυρος, Οινούσσες, Πάτμος, Σέριφος, Σίκινος, Σκόπελος, Σκύρος, Σχοινούσα, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χάλκη, Ψαρά, Ψέριμος.

Γερνά ο πληθυσμός της Ελλάδας
Εν τω μεταξύ, δυσοίωνα είναι τα στατιστικά στοιχεία και οι προοπτικές μελέτες για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας, σύμφωνα με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρία.   Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται σε απόλυτους αριθμούς ετησίως συνεχώς από το 2011, οπότε και για πρώτη φορά ο αριθμός των γεννήσεων και των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα υπολείπεται του αριθμού των θανάτων και της μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό.Η υπογεννητικότητα είναι χρόνιο πρόβλημα για την πατρίδα μας. Ο μέσος όρος ολικής γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, είναι 1,30, σταθερός τα τελευταία χρόνια, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1,49. Επισημαίνεται ότι για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός πρέπει ο δείκτης γονιμότητας να είναι πάνω από 2,1.

Η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9‰) στην ΕΕ, μετά τη Γερμανία (8,4‰) και την Πορτογαλία (8,5‰). Σαν αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και του αρνητικού ισοζυγίου μετανάστευσης, υπολογίζεται ότι θα έχουμε μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας από τα 11 εκατομμύρια το 2013m στα 8,3 έως 10 εκατομμύρια το 2050. Η ελάττωση του πληθυσμού θα κυμανθεί από 800 χιλιάδες μέχρι 2,5 εκατομμύρια άτομα.Ο πληθυσμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (από 3 μέχρι 17 ετών) εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 1,6 εκατομμύρια σήμερα σε 1,4 εκατομμύρια (αισιόδοξο σενάριο) έως 1 εκατομμύριο (απαισιόδοξο σενάριο) το 2050.

Με πληροφορίες από iatropedia.gr, thepressroom.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here