Με αφορμή μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεάπολης

 

ΠΛΕΟΝΤΙ ΔΕ ΕΚ ΒΟΙΩΝ την ΥΠΟ την ΑΚΡΑΝ της ΜΑΛΕΑΣ...

…λιμήν ἐστιν ὀνομαζόμενον Νύμφαιον καὶ Ποσειδῶνος ἄγαλμα ὀρθὸν καὶ σπήλαιον θαλάσσης ἐγγύτατα, ἐν δὲ αὐτῷ γλυκέος ὕδατος πηγή: καὶ ἄνθρωποι περιοικοῦσι πολλοί.
Μετ: “…Πλέοντας από τις Βοιές προς το ακρωτήριο Μαλέας υπάρχει λιμάνι ονομαζόμενο Νύμφαιον και όρθιο άγαλμα του Ποσειδώνος και σπήλαιο πολύ κοντά στη θάλασσα. Και μέσα στο σπήλαιο, πηγή γλυκού νερού. Και άνθρωποι κατοικούν γύρω πολλοί…”.

ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ – “Λακωνικά”

ΣΣ 1. Στην πρώτη εικόνα το πήλινο ομοίωμα μιας ρωμαϊκής πεντήρους, που βρέθηκε στη θάλασσα του Καβομαλιά (Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών). Με μια τέτοια ίσως ο Παυσανίας περιέπλευσε τη χερσόνησο του Μαλέα το 150 μ.Χ.

…Στη δεύτερη εικόνα, ο “λιμήν” που περιγράφει ο Παυσανίας πηγαίνοντας από την αρχαία πόλη των Βοιών προς τον Καβομαλιά (απέναντι). Το Νύμφαιον. Η ονομασία λόγω του γλυκού νερού της σπηλιάς. Καθώς σε τέτοια μέρη οι αρχαίοι πίστευαν ότι κατοικούν νύμφες…

…Και στο βάθος, στην τρίτη φωτογραφία, η σπηλιά δίπλα στη θάλασσα με το γλυκό νερό (πεσμένη σήμερα εν πολλοίς), το “Κανατάκι”. Που και στις μέρες μας, 2.000 χρόνια μετά, έχει γλυκό νερό…

…Και λίγο παραπέρα, η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Όπου πιθανότατα ίστατο και το άγαλμα του Ποσειδώνα (συγγενούς ονοματολογικώς, καθότι “Μαρίνα” = θαλάσσια), στον χώρο που αργότερα οι Χριστιανοί, όπως το συνήθιζαν, έφτιαξαν χριστιανικό ναό προκειμένου να σβήσουν τις ειδωλολατρικές μνήμες…

ΣΣ 2. Με αφορμή μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεάπολης, μια εξαιρετική προσπάθεια που πραγματικά σε “ταξιδεύει” μαζί με τον αρχαίο περιηγητή. Ελπίζουμε σύντομα να εμπλουτιστεί με τη συνέχιση της έρευνας της αρχαιολογικής σκαπάνης, που είναι βέβαιον ότι πολλά έχει ακόμα να αποκαλύψει στη Χερσόνησο του Μαλέα…

άρθρο από Καλλιόπη Λιβανού

Δημοσιεύτηκε από Καλλιόπη Λιβανού στις Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here