“Ανοίγει” η συζήτηση για τη μετάβαση των νησιών της ΕΕ σε φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια

Την επίσημη εκκίνηση της συζήτησης για τη μετάβαση των νησιών της Ε.Ε. στην καθαρή ενέργεια, θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, λόγω του έντονα νησιωτικού χαρακτήρα της χώρας, αλλά και εν μέσω ραγδαίων αλλαγών στις ενεργειακές αγορές, με πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, σηματοδοτεί η επικείμενη, εναρκτήρια συνεδρίαση του ειδικού ευρωπαϊκού φόρουμ στα Χανιά.

Όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από τον περασμένο Μάιο, στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στη Μάλτα, δημιουργείται φόρουμ για την καθαρή ενέργεια στα ευρωπαϊκά νησιά (Clean Energy for All European Islands), πρωτοβουλία που περιλαμβάνεται στο πλαίσιο του πακέτου προτάσεων της Κομισιόν για την Καθαρή Ενέργεια (Νοέμβριος 2016).

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συμβάλει ώστε τα νησιά της Ε.Ε. να μειώσουν τα υψηλά ενεργειακά κόστη -αφού η παραγωγή για την ηλεκτροδότησή τους βασίζεται κυρίως στο εισαγόμενο πετρέλαιο- όχι μόνο για τους κατοίκους τους, αλλά και συνολικά σε επίπεδο χωρών (π.χ. οι ελληνικές Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας -ΥΚΩ- που επωμίζονται όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρισμού), να ενδυναμώσουν την ενεργειακή ασφάλεια, να δοθεί ώθηση στην διείσδυση των ΑΠΕ και να χρησιμοποιηθούν πιο καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες.

Η δημιουργία του φόρουμ αφορά όλους τους ενδιαφερόμενους για τη μετάβαση των νησιών στην καθαρή ενέργεια, ώστε να γίνει ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και να υποστηριχθεί η δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου πλαισίου που θα προάγει τη χρηματοδότηση και την τεχνική βοήθεια.
συνέχεια…
άρθρο Ζούντα Αντιγόνη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here