Τα Βάτικα ενδείκνονται για πεζοπορία μιας και συνδυάζουν ημιορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές με έντονη εναλλαγή τοπίων που προσφέρουν στον επισκέπτη πλήθος διαφορετικών εικόνων. Ένα μεγάλο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών διανοίχτηκαν από τον πρώην δήμο Βοιών αναβιώνοντας τις διαδρομές που ακολουθούσαν οι κατοίκοι της περιοχής για να επικοινωνούν και να επισκέφτονται τα χωριά της περιοχής. Υπάρχουν 14 μονοπάτια για να επισκεφτεί κάποιος τα οποία είναι πάνω σε παλιότερα μονοπάτια και λιγότερο σε χωματόδρομους ή ασφαλτόδρομους.Στην σήμανση, για την διευκόλυνση των πεζοπόρων υπάρχουν μικρές πινακίδες σε κομβικά σημεία οι οποίες δηλώνουν την έναρξη του μονοπατιού, τον χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να το ολοκληρώσει και την ονομασία της διαδρομής. Παράλληλα κατά την διαδρομή υπάρχουν κόκκινα σημάδια πάνω σε βράχους και άλλα για να δηλώσουν την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος.Λάβετε όλα τα μέτρα ασφαλείας για να τα επισκεφτείτε. Αποφύγετε τις ώρες εκείνες που επικρατεί πολύ ζέστη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και εξοπλιστείτε με αρκετή ποσότητα νερού. Δεν συνιστάται για μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.Η πεζοπορία είναι αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες μορφές άσκησης, γιατί πολύ απλά συνδυάζει την εκγύμναση με την εκδρομή.
Ειδικά, το φθινόπωρο και τις καλές ημέρες του χειμώνα ενδείκνυται, οπότε, εάν είστε έτοιμοι να βάλετε την πεζοπορία στα Σαββατοκύριακά σας, διαβάστε το σύντομο αλλά περιεκτικό οδηγό που ακολουθεί και ξεκινήστε να περπατάτε!Το κλειδί πριν αρχίσετε την περιδιάβασή σας στα ελληνικά μονοπάτια είναι η σωστή προετοιμασία που θα εξασφαλίσει την ασφάλειά σας και θα σας προστατεύσει από μία απρόσμενη περιπέτεια. Όσο εύκολο κι αν σας ακούγεται, σίγουρα δε μιλάμε για χαλαρό περπάτημα, όπως αυτό που κάνετε καμιά φορά με το άλλο σας μισό το Σαββατοκύριακο για να ξεκολλήσετε λίγο από τον καναπέ, ούτε για μια χαλαρή βόλτα στη φύση.Μην παραμελήσετε τον εξοπλισμό σας. Εκτός από τον χάρτη να έχετε μαζί σας και πυξίδα. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει μαζί με το αντηλιακό να προσθέσετε κι ένα κουτί πρώτων βοηθειών στο σακίδιο. Φακός και σπίρτα ίσως φανούν χρήσιμα, όπως επίσης το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και επιπλέον ρούχα. Μην ξεχάσετε τα σνακ και φυσικά να πάρετε μαζί σας αρκετό νερό. Επίσης, τα παπούτσια σας θα πρέπει να είναι ορειβατικά. Τέλος, ειδοποιήστε έναν δικό σας άνθρωπο για το σημείο που θα βρίσκεστε και φυσικά θυμηθείτε να έχετε ρυθμό στο βάδισμά σας. Και τώρα, μπορείτε να ξεκινήσετε την πρώτη σας διαδρομή, γνωρίζοντας ότι έχετε λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να νιώθετε ασφαλής και παράλληλα να το διασκεδάσετε!
Όσο για την Ελαφόνησο  ένα όμορφο οδοιπορικό πεζοπορίας είναι να περπατήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στο Άγιο Πατάπιο , από τα Νησιά της Παναγίας, στο ΝΔ άκρο, εκεί που τελειώνει ο δρόμος, ξεκινά παράλιο μονοπάτι, που θα μας οδηγήσει (σε περίπου 40′) στο εκκλησάκι του Αγίου Πατάπιου,την όμορφη παραλία Αγλύφτης και στο απέναντι ομώνυμο νησάκι. Το εκκλησάκι χτίσθηκε το 1960.
Πάρτε πρώτα πληροφορίες από τους ντόπιους γιατί είναι μονοπάτι δύσκολο και χρειάζεται να γνωρίζετε ορισμένα πράγματα για να γίνει η εκδρομή σας ευχάριστη και ασφαλής.

Πηγή : asmilisoume & visitvatika

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here